Leestijd 5 - 6 min
Korenaer Strausslaan bereidt leerlingen zo goed mogelijk voor op mondelinge examens
“Superspannend op 8, 9 en 10 juli”
Mentoren Janneke en Rianne van De Korenaer Strausslaan zetten volop in op extra oefenen voor de mondelinge examens.
De één is mentor van leerlingen die vmbo-examen doen in de theoretische leerweg, de ander van leerlingen die examen doen in de basisberoepsgerichte leerweg. Janneke en Rianne van De Korenaer Strausslaan bereiden hun leerlingen zo goed mogelijk voor op de mondelinge examens op 8, 9 en 10 juli.

“Het is gewoon superspannend”, zegt Janneke. “Nu alles afhangt van de mondelinge examens omdat de schriftelijke examens dit jaar niet doorgaan in verband met corona, zijn leerlingen daar veel meer mee bezig.”

Leerlingen moeten tegen een ‘vreemd persoon’ gaan vertellen wat ze allemaal weten over hun vak. “Sommige zijn er juist blij mee dat ze geen schriftelijk hoeven te doen”, vult Rianne aan, “maar de meeste vinden het niet fijn. Veel denktijd heb je niet tijdens een mondeling.”

Bewondering voor de leerlingen

Komt bij dat de examens laat zijn, dus de vrienden en vriendinnen die op andere scholen zitten, hebben allang vakantie. En dan gaan de leuke dingen zoals een gala ook al niet door. Een aantal studenten kon nog op stage, maar veel ook niet. De vijfdejaars gaan altijd op kamp samen, maar ook dat moest afgeblazen worden. He-le-maal niets aan.

Janneke en Rianne hebben dus bewondering voor de spirit waarmee hun leerlingen aan de slag zijn en positief blijven. “We oefenen de mondelinge examens altijd, maar dit jaar doen we een extra oefenronde”, vertelt Janneke.

Hoe gaat het eraan toe?

De meeste leerlingen van De Korenaer Strausslaan willen graag weten waar zij aan toe zijn. Dus vertellen Janneke en Rianne uitgebreid hoe zo’n mondeling praktisch gaat. Waar moet je zijn, welke ingangsdeur neem je? Zo’n mondeling moet op 1,5 meter afstand en er zijn plastic schermen geplaatst. Natuurlijk moet je geen hand geven … Gelukkig mag de mentor in dit speciale examenjaar ter geruststelling en bij hoge uitzondering stilzwijgend bij het mondeling zijn, als een leerling écht enorm gespannen is.

Thuis al meer geoefend met ‘praten’

Tijdens de periode van afstandsonderwijs deden Janneke en Rianne er alles aan om hun leerlingen thuis goed voor te bereiden op hun examens. Er is veel gemaild, gebeld, gebeeldbeld en online les gegeven. Ze zijn blij dat zij hun leerlingen voor de examens weer ‘echt’ gezien hebben.

“Toen duidelijk werd dat het op de mondelinge examens aan zou komen, hebben we veel opdrachten gegeven waarbij leerlingen geluids- of videofragmenten moesten insturen”, vertelt Rianne, “zodat ze al oefenden met praten over die vakken.”

Vierdejaars Nick is juist blij met mondelinge examens
“Volgend jaar naar het gala”

Vierdejaars Nick is heel blij dat hij alleen mondelinge examens hoeft te doen. Hij beheerst de lesstof prima, maar vindt het lastig om gesproken taal om te zetten in schrift. “Ik doe dit jaar Engels, wiskunde en biologie. Dat laatste vak vind ik wel moeilijk, maar ik ga ervoor.” Volgend jaar doet hij zijn laatste ronde examens en daarna kan de vlag uit.

Na een lange periode van afstandsonderwijs was Nick blij dat hij weer naar school kon. Al is het wel gek, met die 1,5 meter afstand. Je kunt je klasgenoten niet eens even een hand geven bijvoorbeeld.”

Op school ga je sneller aan de slag

“Wij kregen elke dag een mail met het werk dat we moesten doen en ik moest dan foto’s sturen van wat ik had gemaakt. Toch kon ik de motivatie lastig opbrengen, mijn moeder moest me vaak aansporen om eens iets te gaan doen. Uiteindelijk is het gelukt, maar op school is het veel makkelijker om aan de slag te gaan.”
De mondelinge examens worden nu op school extra geoefend. “Dat doe je dan met andere docenten”, legt Nick uit, “zo lijkt het toch een beetje op het echte examen en kun je inschatten hoever je al bent met leren.”

Volgend jaar naar het gala

Dat de leuke extra’s niet doorgaan, is natuurlijk superjammer. Geen gala bijvoorbeeld, en dat is toch traditie op De Korenaer Strausslaan. Nick doet volgend jaar zijn laatste examenjaar, dus dan kan hij alsnog zijn mooie pak uit de kast halen. En daarna?

“Ik ben een echte sportfreak, dus iets met sport wordt het sowieso. Ik ga eerst naar het Summa College mbo 2 doen, dan niveau 3 en 4 en dan wil ik de opleiding doen om gymdocent te worden. En ik wil dan het liefst in het speciaal onderwijs werken. Ik heb het zelf heel fijn gehad op deze school. Speciaal onderwijs is gewoon heel leuk.”

Bij Jaimy kan de vlag hopelijk uit 10 juli
“Klaar voor het mbo”

“Ik laat het allemaal wel over me heen komen”, zegt Jaimy rustig. “En dat we nu alleen maar mondeling examen hoeven te doen, vind ik eigenlijk wel fijn.” Als hij nu zijn vmbo-certificaten haalt – en daar gaan we natuurlijk vanuit – begint Jaimy in het nieuwe schooljaar bij het Summa College met zijn opleiding metaalbewerking. “Daar heb ik al allerlei stages in gedaan”, vertelt hij enthousiast. Dus mbo: kom maar op!

Stress? Ach , spanning heb je natuurlijk wel voordat je examen gaat doen. Maar Jaimy heeft zich goed voorbereid en is er klaar voor.

Afstandsonderwijs wel oké

“Ik vond afstandsonderwijs eigenlijk wel prettig. Je kunt je eigen planning volgen en ook lekker je gang gaan. Als je zorgt dat je je werk op tijd af hebt, heb je ook veel vrije tijd. En ik hoefde niet een half uur naar school te fietsen. Ik had veel contact met mijn mentor, dus dat ging eigenlijk wel goed.”

Toekomstperspectief motiveert

Het scheelt ongetwijfeld dat Jaimy zijn toekomst scherp voor ogen heeft. Sinds zijn vijftiende is hij al bezig in de metaal en hij liep een prima stage bij een metaalbedrijf. “Ik wil metaalbewerker worden en heb zin in het mbo”, zegt hij. Dus zet hij alles op alles om nu te slagen.

Een fijne zomer tegemoet

Dit examenjaar geen gala. Jammer natuurlijk. “Maar school heeft met de afscheidsbarbecue een goede oplossing bedacht”, vindt Jaimy. “Zo zijn we toch nog een keer samen en kun je je diploma op school ophalen.”
Thuis gaat 10 juli – als hopelijk bekend is dat Jaimy geslaagd is – de vlag uit. “We gaan uit eten, vieren een feestje, ik word bijna 18 en we gaan ook met vakantie.” Dat klinkt als een prima zomer.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel, Maartje van Berkel
relevante categorieën afstandsonderwijs, doorgaande leerlijnen, vso

De Korenaer Strausslaan

Strausslaan 1

5653 AJ  Eindhoven

Tel.: 040 - 259 54 44

@: korenaer.sl@aloysiusstichting.nl

Postadres:

Postbus 4010

5604 EA  Eindhoven