Leestijd 2 - 3 min
“Kijk naar wat je wél kunt”
Hij is net klaar met zijn master rechtsgeleerdheid en wil graag als advocaat aan de slag bij het kantoor waar hij sinds twee jaar als jurist werkt. Maak kennis met Jasper! Terugkijkend denkt hij dat in zijn schooltijd op De Korenaer Strausslaan een mooie basis is gelegd voor zijn liefde voor ‘rechten’.

Jasper deed de reguliere basisschool. Dat ging best prima, maar hij had er wel extra aandacht nodig. “Mijn ouders dachten dat de kleine klassen en goede begeleiding van De Korenaer beter zouden zijn”, vertelt hij. “Ik vond plannen bijvoorbeeld moeilijk en moest geregeld in gesprek met de leraar omdat die mij lastig vond in de klas.”

"Ze hadden altijd tijd voor mij en waren echt met mij begaan"

Positieve begeleiding

Eenmaal op De Korenaer doorliep Jasper het vmbo. “Aan de ene kant denk ik nu wel eens: misschien had ik meer aangepakt moeten worden om mijn verantwoordelijkheid te nemen, aan de andere kant was de begeleiding van mijn mentoren heel positief. Ze hadden altijd tijd voor mij en waren echt met mij begaan.”

Jasper was steeds op zoek naar grenzen. Wat kan wel, wat kan niet, wat zijn de regels en wat de uitzonderingen en waarom eigenlijk? “Ik denk dat dit wel de basis was voor de richting die ik ben opgegaan”, vertelt hij. In het mbo begon hij met een juridische opleiding. “Die overgang was best lastig: ineens moet je het zonder die persoonlijke begeleiding doen.”

Een lange weg

Maar: het lukte. En na het mbo volgde het hbo. En de universiteit. “Een lange weg, maar de overstappen werden steeds makkelijker. In het mbo heb ik wel eens gedacht: ik heb er geen zin meer in. In het hbo vond ik meer uitdaging en had ik meer aansluiting bij studenten. Ook nu heb ik het heel erg naar mijn zin in mijn werk. Ik wil graag steeds die juridische puzzel leggen en ik ben blij dat ik mensen echt kan helpen.”

"Kijk naar wat je wilt bereiken"

Kijk positief!

Wat zou Jasper de leerlingen van nu mee willen geven? “Iedereen heeft op zijn eigen manier dingen die hij of zij lastig vindt, of je nu een ‘label’ of diagnose hebt, of niet. Kijk naar wat je wilt bereiken en geloof in jezelf. Stap voor stap zul je dichter bij je doel komen, ook al is de weg lang.” De opdracht voor ouders en school is vooral níet betuttelen, maar stimuleren. “Kijk naar waar leerlingen goed in zijn en help ze bereiken wat zij graag willen.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
relevante categorieën aansluiting arbeidsmarkt, vso, werknemersvaardigheden

De Korenaer Strausslaan

Strausslaan 1

5653 AJ  Eindhoven

Tel.: 040 - 259 54 44

@: korenaer.sl@aloysiusstichting.nl

Postadres:

Postbus 4010

5604 EA  Eindhoven